Maximera utdelning

Vinstutdelning 2019? Vi hjälper dig

Är du ägare i ett aktiebolag så kan du sänka skatten genom att ta en vinstutdelning istället för lön. Om din plan är att maximera utdelningen 2019 så är det hög tid att kontrollera löneuttaget före årsskiftet.

För att få skattemässiga fördelar kan ägaren ta vinstutdelning istället för lön – eller en kombination av båda. Lön beskattas med 30 procent och utdelning med 20 procent. Aktiebolagsägare kan få utdelning till ett schablonbelopp varje år. 2019 års belopp är 171 875 kr. Men det går också att använda sig av huvudregeln ovan för att kunna ta ut ett högre belopp till 20 procents skatt.

Dags att räkna på löneuttaget

För att kunna få ett större utdelningsbelopp krävs det att ägaren uppnår en viss lönenivå under 2019. Om bolaget har ekonomiska förutsättningar för utdelning och högre lön, och ägarens mål är att maximera utdelningen 2019, är det viktigt att räkna på och justera lönen före årsskiftet.

Även om du inte vill ta en stor utdelning i år är kan det ändå vara bra att försöka maximera sitt utdelningsutrymme eftersom beloppet ackumuleras för varje år. Det innebär att du kan ta en större utdelning till låg beskattning när bolaget har rätt ekonomiskt läge eller få skattemässiga fördelar den dagen du vill sälja ditt bolag.

 

Vi hjälper dig att beräkna utdelningsutrymmet. Pris: 1.500 kr exkl moms.

 

Ja, jag är intresserad

Bläddra bland fler nyheter